Ervaringsverhaal

Unieke samenwerking onderzoeker en ervaringsdeskundige

Esmee Vijfhuizen en Denise Martins gingen op zoek naar een manier van samenwerken die nog helemaal vorm moest krijgen, die van onderzoeker en co-onderzoeker. Ze doen onderzoek naar DigiContact, ondersteuning via beeldbellen voor mensen met ambulante begeleiding.

Nieuwe vorm van samenwerking 

Esmee Vijfhuizen (27) is orthopedagoog en werkt als onderzoeker bij Philadelphia* en de VU Amsterdam. Denise Martins (25) is vrijwilliger bij een poppodium/filmhuis in Apeldoorn en wordt ambulant begeleid door Philadelphia. Ze gingen samenwerken als onderzoeker en co-onderzoeker.  

Gezamenlijk doel 

Het gezamenlijke doel was vanaf het begin helder: achterhalen wat de meerwaarde is van DigiContact voor de cliënten van Philadelphia. “Met onze samenwerking hopen wij te weten te komen wat mensen vinden van DigiContact. Denise: “Wij hopen op deze manier beter onderzoek te kunnen doen, Esmee is geschoold in onderzoek doen en ik heb mijn ervaringskennis.”   

Met beeldbellen regie over eigen leven 

DigiContact is een nieuwe vorm van ondersteuning binnen de context van Mijn Netwerk, een pakket van ondersteuningsvormen rondom een cliënt. “Met beeldbellen krijgen mensen de mogelijkheid om de regie over hun leven te voeren. Met een professionele en makkelijk bereikbare begeleider op de achtergrond. Zelfredzaamheid is hierbij het streven. Mensen die vaak ook ambulant begeleid worden, krijgen zo de mogelijkheid om meer zelfstandig dingen te doen, met de rust van iemand die kan bijspringen, bijvoorbeeld op moeilijke of spannende momenten”, licht Esmee toe.   

‘Een van hen zijn’ schept vertrouwen

Esmee onderzoekt wat de toegevoegde waarde is van DigiContact, onder andere ten aanzien van de zelfredzaamheid van de gebruikers. Om de stem van de doelgroep te vertegenwoordigen, ging ze op zoek naar een co-onderzoeker met ervaringskennis en kwam ze via een sollicitatieprocedure in contact met Denise.  

Denise: “Ik heb een koksopleiding gedaan en heb helemaal geen ervaring als onderzoeker. Maar dat maakt niet uit. Ik ben er open in gegaan, en heb de afgelopen maanden 21 interviews gedaan met gebruikers van DigiContact. We hebben een vragenlijst gemaakt en dat was mijn steun. Ook heb ik geleerd hoe je een goed interview kunt doen. Dat was in het begin erg spannend, maar naarmate ik er meer deed, ging het steeds beter. Ik merkte dat de mensen die ik interviewde mij veel vertelden, omdat ik ‘een van hen’ ben.” Het schept echt vertrouwen”, vertelt Denise enthousiast.  

Respect voor elkaars expertise 

De dames hebben veel raakvlakken en veel respect voor elkaars expertise, dat komt in het interview duidelijk naar voren. “We hebben allebei hetzelfde startpunt, en het helpt dat we allebei een open blik hebben en nieuwsgierig zijn. Daarnaast kunnen we goed met elkaar overweg en vinden we het allebei boeiend dat we van elkaar kunnen leren.”  

Samen een kantoorruimte 

Denise heeft een contract voor 16 uur per week. Esmee werkt 32 uur per week. Ze delen een kantoorruimte en werken op collegiale voet met elkaar samen. Nu de interviews van Denise met de gebruikers van DigiConnect achter de rug zijn, begint de analyse. “Ik had me niet echt voorbereid op de theoretische analyse van de gegevens en vind dat toch best moeilijk. Ik moet me goed concentreren en zorgvuldig te werk gaan”, aldus Denise.  

Goed overleggen en communiceren 

Hoe het vervolg van het onderzoek eruit gaat zien, gaan Denise en Esmee samen bekijken. Wat in ieder geval belangrijk is volgens zowel Esmee als Denise, is om goed te overleggen en te communiceren om zo samen het pad uit te stippelen. Ze zijn erg benieuwd wat de toekomst hen nog gaat brengen. 

(*) Philadelphia is een landelijke zorgorganisatie met 6.700 medewerkers, ruim 8.000 cliënten en 4.000 vrijwilligers. Ze werken in 220 gemeenten en hebben 700 locaties voor wonen, ondersteuning, leren werken, dagbesteding en tijdelijke opvang. 

Soortgelijke artikelen

Alle artikelen