Participatieadvies

INVOLV adviseert en traint ervaringsdeskundigen over participatie. We begeleiden hen om invloed uit te oefenen op de kwaliteit van zorg, welzijnswerk, beleid en onderzoek vanuit het perspectief van de zorggebruiker.

De inbreng van ervaringsdeskundigen zorgt dat beleid, zorg, welzijnswerk of onderzoek beter aansluit bij de ervaringen en behoeften van mensen die de zorg gebruiken.

INVOLV adviseert, traint en begeleidt

Maar hoe participeer je? In welke rol? Hoe zorg je dat de inbreng van het perspectief van de zorggebruiker effectief en duurzaam is? En waar moeten organisaties aan denken als zij aan de slag gaan met participatie? Daarover adviseren wij.

Advies participatie bij kwaliteitsverbetering in de zorg

Bij kwaliteitsverbetering adviseert INVOLV over:

  • De toegevoegde waarde van patiëntenparticipatie bij kwaliteitsverbetering in de zorg
  • De kennis, vaardigheden en houding bij de verschillende participatierollen
  • Het (krachten)veld waarin patiëntenvertegenwoordigers actief zijn

Meer lezen over participatie bij kwaliteitsverbetering

Meer lezen over participatie bij richtlijnontwikkeling

Advies participatie bij onderzoek

Patiëntenvertegenwoordigers kunnen op verschillende manieren bijdragen aan gezondheidsonderzoek. Bijvoorbeeld tijdens het schrijven van de aanvraag, in een panel bij de beoordeling van onderzoeksaanvragen of als partner gedurende het hele onderzoek. 

INVOLV biedt trainingen en advies op maat. Zoals de training & intervisie voor duo’s van patiëntenvertegenwoordiger en onderzoeker. Dat is een intensieve begeleiding bij het vormgeven én uitvoeren van patiëntenparticipatie in onderzoek, gedurende 2 á 3 jaar. Daarnaast geven we advies op maat.

Meer weten over participatie bij onderzoek? Neem contact op met Eva Vroonland

Advies bij regionale participatie

De uitdagingen in zorg en welzijn zijn fors. De oplossingen krijgen steeds meer in de regio vorm. INVOLV adviseert landelijke patiënten- en cliëntenorganisaties hoe zij invloed kunnen hebben op regionaal zorg- en welzijnsbeleid. En hoe je hiervoor de samenwerking aangaat met andere participanten in de regio.  

Onder meer door ons adviesrapport ‘van Knelpunt naar Knooppunt’ komen er regionale participatiehubs. INVOLV adviseert regionale initiatiefnemers bij het vormgeven van hun participatiehub, adviseert hoe de regionale participatie vorm kan krijgen en begeleidt het leernetwerk van de gezamenlijk participatiehubs.

Meer lezen over regionale participatie
Meer weten over regionale participatie? Neem contact op met Marieke van Noort

Meer leren?

Bekijk onze trainingen over participatie
Bekijk het artikeloverzicht over participatie

Meer weten?

Neem contact op met Martine Versluijs, adviseur patiƫntenparticipatie
Contact