EUPATI NL: opleiding voor participatie bij medicijnontwikkeling

Goed opgeleide patiëntenvertegenwoordigers zijn hard nodig voor goede en passende geneesmiddelen. Met hun ervaringsdeskundigheid zorgen zij dat het patiëntenperspectief stevig en tijdig aan bod komt bij medicijnontwikkeling. 

Maar invloed uitoefenen op geneesmiddelenontwikkeling vanuit het patiëntenperspectief is niet eenvoudig. Het vraagt nogal wat kennis en vaardigheden. Patiëntenparticipatie draagt echter wèl bij aan relevanter medicijnonderzoek en een heldere vraagformulering. Daarom biedt INVOLV de EUPATI Nederland-opleiding, die ervaren patiëntenvertegenwoordigers opleidt tot volwaardige gesprekspartners bij medicijnontwikkeling. 

Inhoud van de opleiding

EUPATI NL is de Nederlandse versie van de Europese EUPATI-opleiding. Hij is vertaald, aangevuld en aangepast aan de Nederlandse situatie. De opleiding bestaat uit 5 online modules voor zelfstudie en 8 trainingsdagen op locatie, verdeeld over 14 maanden. Elke module gaat over een onderdeel van het geneesmiddelentraject:

  • Medicijnontdekking en -ontwikkeling
  • Non-klinische ontwikkeling
  • Klinische ontwikkeling
  • Registratie, veiligheid en geneesmiddelenbewaking
  • Health Technology Assessment (HTA) en vergoeding

Tijdens de trainingsdagen passen studenten de geleerde theorie toe in de praktijk en ontwikkelen zij relevante vaardigheden. Belangrijke stakeholders in het traject van medicijnontdekking, -onderzoek en -ontwikkeling verrijken de opleiding met fieldtrips en gastcolleges en vormen de basis van een eigen netwerk.

INVOLV is de trekker en uitvoerder van EUPATI Nederland, maar de opleiding is ‘voor en door het geneesmiddelenveld’. We werken daarom nauw samen met belangrijke partijen in dat veld:

College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), Dutch Clinical Research Foundation (DCRF), Health~Holland, Hogeschool Utrecht, HollandBIO, Bijwerkingencentrum Lareb, ministerie van VWS, Patiëntenfederatie Nederland, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, ZonMw en Zorginstituut Nederland.

Wat levert het op?

 Afgestudeerden blijven als ‘fellow’ bij EUPATI NL betrokken. Zij vormen een actief netwerk waarin zij kennis en ervaringen uitwisselen, en op overkoepelende thema's steeds vaker samenwerken.

De lijntjes met onze fellows zijn kort. Ze houden ons op de hoogte van hoe zij de opgedane kennis en ervaring in de praktijk toepassen. Ze zeggen bijvoorbeeld: "Ik kan de rol die ik al had nu beter oppakken". Of: "Ik ben binnen mijn patiëntenorganisatie nu hét aanspreekpunt voor alles rond medicijnen." Sommige fellows hebben zich bij de EMA gemeld als patient-expert. Of zijn namens hun patiëntengroep op kennismakingsgesprek geweest bij Lareb. Er is al veel bereikt - zowel voor medicijnontwikkeling voor een bepaalde aandoening, als overstijgend voor betere patiëntenparticipatie bij geneesmiddelenontwikkeling.

Het werkt trouwens ook andersom: belangrijke spelers in het geneesmiddelenveld zien door hun betrokkenheid bij de EUPATI-opleiding veel beter de wezenlijke bijdragen die patiënten in het hele proces kunnen leveren.

Met onze EUPATI-fellows voegen we echte toppers toe aan de beschikbare poule van deskundigen! Dat is een belangrijke stap in het verder professionaliseren van de rol van patiënten in de geneesmiddelenontwikkeling.

Geïnteresseerd?

We verwachten in het najaar van 2025 een nieuwe leergang te starten. De werving hiervoor start dan aankomend voorjaar. Houd onze berichtgeving in de gaten, of stuur ons vast een mailtje waarin je aangeeft dat je mogelijk geïnteresseerd bent. We sturen je dan een berichtje zodra de inschrijving opent. Via eupati@involv.nl kun je ook al je vragen over de opleiding stellen, we beantwoorden ze graag!

Ervaringen van EUPATI-fellows

Meer weten?

Neem contact op met Sophie Kemper, adviseur patiëntenparticipatie
Contact