Nieuws

Leer lotgenoten omgaan met hun ziekte

Lotgenoten en leden van je patiëntenorganisatie zoeken houvast bij het omgaan met hun chronische ziekte. En de regie weer te nemen over hun leven. De training Me, Myself & My Disease biedt precies dat. Crohn & Colitis NL ontwikkelde die voor mensen met IBD. INVOLV leert je om deze succesvolle training zelf te geven aan je eigen leden en lotgenoten.

Margot van Zon en Christa Vermeer ontwikkelden en geven de training Me, Myself & IBD voor patiëntenorganisatie Crohn & Colitis NL. IBD is een chronische darmziekte. Margot en Christa zijn ervaringsdeskundigen.

Veerkracht vergroten

Het doel van de training is om mensen met IBD veerkrachtiger te maken. Door ze te laten ervaren hoe zij weer de regie nemen over hun leven. Hierdoor voelen zij zich beter in staat om hun ziekte te zien als onderdeel van hun leven, maar niet als alles bepalend.

De training blijkt voor mensen met IBD bijzonder succesvol. Daarom besloten Crohn & Colitis NL en INVOLV om hun krachten te bundelen en deze training als train-de-trainer-cursus aan te bieden voor andere patiëntenorganisaties. Want de cursusinhoud staat los van de aandoening. Iedereen met een chronische ziekte heeft behoefte aan houvast.

In samenwerking met Margot en Christa leren we je graag hoe jij zelf de training Me, Myself & My Disease kunt geven aan jouw leden en lotgenoten. Ervaren trainers Anneke Helder en Greetje Hingstman, die onze cursussen lotgenotencontact geven, zijn daarnaast betrokken om de deelnemers de basisvaardigheden van een goede trainer aan te leren. 

Training vult gat in zorgaanbod

Mensen met IBD ervaren een gat tussen wat ze nodig hebben en wat zorgverleners kunnen bieden aan psychosociale ondersteuning. Dat blijkt uit vragen die Crohn & Colitis NL telefonisch en via Facebook binnenkrijgt. Ook bij andere chronische ziekten speelt dit.

Dromen waarmaken

Christa: “Tijdens de training Me, Myself & My Disease onderzoeken deelnemers hoe ze ook met hun aandoening zichzelf kunnen zijn. En hoe ze ondanks de klachten door hun ziekte, toch hun dromen kunnen waarmaken. Deelnemers leren zichzelf kennen.

Ze analyseren hoe ze geworden zijn wie ze zijn. En hoe ervaringen uit het verleden beïnvloeden hoe zij omgaan met hun ziekte, hun zorgverleners, hun werk en hun gezin.

Ook besteden we aandacht aan hoe zij goed voor zichzelf kunnen blijven zorgen, ondanks beperkte energie. En we helpen deelnemers met het versterken van het netwerk van mensen op wie ze kunnen terugvallen”, vertelt Christa in het patiëntenblad Crohniek. "We zijn heel blij dat we deze training nu ook beschikbaar kunnen stellen aan patiëntenorganisaties voor mensen met andere aandoeningen / handicaps", aldus Christa.  

Praktisch toepasbaar

De training voor patiënten streeft naar haalbare doelen. Margot van Zon geeft een voorbeeld: “Aan het eind van iedere sessie, hebben we een ‘5-minuten-versie’ waar deelnemers de komende 2 weken mee aan de slag kunnen. Want een oefening hoeft niet meteen 30 minuten te duren. Dat houd je misschien niet vol. Maar elke dag 5 minuten om mee te beginnen wel. In deze train-de-trainer leer je hoe je dit soort tools handig inzet als trainer."

Veel positieve reacties

De reacties op de training Me, Myself & IBD zijn unaniem positief. Reden voor Crohn & Colitis en INVOLV om de training met de titel Me, Myself & My Disease beschikbaar te maken voor andere patiëntenorganisaties. Lees wat enkele deelnemers ervan vinden:

  • “Het is voor mij lifechanging geweest en ik hoop dat je dit nog voor heel veel anderen mag doen.”
  • “Ik heb er tot nu toe al veel aan en ben flinke stappen aan het zetten, ben erg blij dat ik dit ben gaan doen.”
  • “De veerkracht om pittige onderwerpen om te kunnen draaien tot helpende gedachten of patronen, daar heb ik het meest aan gehad.”
  • “Is een zinvolle training die mensen helpt bij het accepteren en hoe om te gaan met een chronische ziekte met alles wat daarbij komt kijken.”

Leer de training te geven

Leer in de train-de-trainer-cursus hoe je de achterban van jouw patiëntenorganisatie deze succesvolle training geeft. Bekijk de training Me, Myself & My Disease.

 

Soortgelijke artikelen

Alle artikelen